Dunav Soja Standard

Od 2018. godine, Bioinspekt je postao član Dunav Soja organizacije. Dunav Soja organizacija podržava i promovira održivu proizvodnju genetski nemodificirane soje u Europi, s ciljem smanjenja zavisnosti od uvoza i podrške domaćim proizvođačima. Istovremeno našim potrošačima pružamo mogućnost da izaberu domaće proizvode bez genetske modifikacije.

 

Da bi se certificirali prema ovom standardu, ekološki certifikat nije uvjet. Usluge koje nudimo kao ovlašteni partneri su kontrola i certifikacija Dunav Soja soje i označavanje prehrambenih proizvoda prema BEZ GMO standardu.

 

 

Zašto se certificirati prema Dunav soja standardu?

 

Čovjek u danu indirektno pojede 160 g soje. Pitate se kako? Soja je izuzetno važan izvor proteina i više od 80% soje se koristi za ishranu životinja. Tim putem, kroz mlijeko, meso i jaja kao i druge proizvode životinjskog podrijetla, soja dolazi do nas te je zbog tog iznimno važno da je soja BEZ GMO i da je domaća. Više od 85% soje dolazi iz Brazila, Argentine, SAD gdje se najviše uzgaja GMO soja. Sa uvozom soje uvozimo i brojne probleme. Proizvodnja GM soje se odvija na neodrživ način, na velikim površinama u monokulturi koja iscrpljuje zemljište i dovodi do brojnih bolesti zbog kojih se koriste toksični pesticidi koji su vrlo često zabranjeni u Europi. Neodrživa proizvodnja soje povezana je sa uništavanjem kišnih šuma i brojnim negativnim posljedicama za našu planetu. Nažalost, ovakvom sojom se hrane životinje čije proizvode i mi svakodnevno konzumiramo.

 

 

Za više informacija posjetite:

https://www.donausoja.rs/

© 2023 Bioinspekt d.o.o. Sva prava pridržana. Za bilo kakva pitanja javite nam se na info.bioinspekt@gmail.com